Εκτύπωση

Συμβουλές του Δρ. Μ.J. Lewis

Η διαδικασία της ζυθοποιίας είναι μια βιολογική διαδικασία που επηρεάζεται  από το περιβάλλον και την καθαριότητα. Ακόμη και στα πιο εξελιγμένα ζυθοποιεία, περιστασιακά οι ζυμώσεις δεν εξελίσσονται όπως αναμένεται. Παρά το γεγονός ότι το Beer Machine σχεδιάστηκε για να προστατεύει την ευαίσθητη διαδικασία της ζύμωσης, είναι δυνατόν κάτι απροσδόκητο να συμβεί. Ωστόσο, οι περισσότερες «εκπλήξεις» θα ανήκουν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: γλυκύτητα, ενανθράκωση, θολούρα και ξινίλα.

ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ – Τα Beer Mix περιέχουν μαλτόζη. Η μαλτόζη θα κάνει την μπύρα σας γλυκιά, εκτός και αν μετατραπεί όλη σε αλκοόλ και CO2 κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Η γλυκύτητα στην μπύρα πάντα οφείλεται στην έλλειψη πλήρους ζύμωσης. Η σωστή ποσότητα της μαγιάς είναι σημαντική. Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τη μαγιά που παρέχεται με το Beer Mix. Αν η ζύμωση δεν προλάβει να ολοκληρωθεί ή σταματήσει, η μαγιά μπορεί να έχει εξουδετερωθεί από τη χρήση πολύ ζεστού νερού.
Θα μπορούσε επίσης η ζύμωση να καταστεί πολύ υποτονική εξ αιτίας της προσθήκης υπερβολικά κρύου νερού η /και πολύ κρύου περιβάλλοντος κατά την διάρκεια της ζύμωσης. Το να βάλετε το βαρέλι στο ψυγείο πολύ νωρίς θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Αν μέσα στις πρώτες 24 ώρες δημιουργείται αφρός και η ζύμωση ξεκίνησε καλά αλλά η γεύση της μπύρας είναι γλυκιά, τότε η ζύμωση πιθανότατα σταμάτησε πρόωρα από χαμηλή θερμοκρασία.

ΕΝΑΝΘΡΑΚΩΣΗΣτο Beer Machine η ενανθράκωση οφείλεται σε δύο πράγματα. Η διαδικασία της ζύμωσης παράγει CO2 με φυσικό τρόπο και η βαλβίδα ελέγχου πίεσης θα κρατήσει σημαντική ποσότητα από αυτό το αέριο. Η δεύτερη και πιο προφανής πηγή είναι οι αμπούλες με το CO2. Εάν η μπύρα είναι “flat” και έχει γλυκιά γεύση, μέρος του προβλήματος οφείλεται σε ατελή ζύμωση που παρήγαγε λιγότερο CO2. Αν η μπύρα δεν είναι γλυκιά αλλά είναι “flat” τότε το CO2 μπορεί να διέφυγε από μια λάθος τοποθετημένη βαλβίδα ελέγχου πίεσης, χαλαρό καπάκι ή κάποια άλλη διαρροή. Μόλις η διαρροή εντοπιστεί και διορθωθεί, μπορεί να γίνει επιπλέον ενανθράκωση με την χρήση του συστήματος ενανθράκωσης.

Πριν χρησιμοποιήσετε τη συσκευή ενανθράκωσης η μπύρα θα πρέπει να έχει κρυώσει καλά, δεδομένου ότι μόνο η κρύα μπύρα απορροφά αποτελεσματικά το CO2.

Θολούρα - Αυτό προκαλείται είτε από μαγιά που έχει παραμείνει και αιωρείται στην μπύρα ή σε "chill haze" – ένα φαινόμενο όπου κάποια συστατικά γίνονται ορατά στην μπύρα μόνο όταν αυτή βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Έχουμε δουλέψει πολύ ώστε τα Beer Mixes μας να μην δημιουργούν chill haze, επομένως η πιο πιθανή αιτία της θολότητας είναι η μαγιά. Για να καθαρίσει η μπύρα θα χρειαστεί χρόνος στο κρύο περιβάλλον ενός ψυγείου, πάντα υπό την προϋπόθεση πως ο κύκλος της ζύμωση ήταν πλήρης. Και πάλι, εάν υπάρχει γλυκύτητα, αυτό υποδεικνύει ότι η ζύμωση δεν είχε ολοκληρωθεί σωστά. Η λύση είναι μια πλήρης ζύμωση και μια μακρά αποθήκευση στο ψυγείο. Επίσης, ελέγξτε ότι το φλοτέρ που βρίσκεται στην σωλήνα της κάνουλας είναι στην θέση του και επιπλέει. Διαφορετικά, η μπύρα που βγαίνει από την κάνουλα προέρχεται από τον πάτο του βαρελιού και μεταφέρει ιζήματα.

Ξινίλα - Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να εμφανιστεί περιοδικά και προκαλείται από βακτηρίδια που αναπτύσσονται στην μπύρα και παράγουν οξύ. Εάν η μπύρα σας έχει γεύση ελαφρώς σαν ξύδι είναι σίγουρα βακτήρια. Αυτού του είδους τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν σε μπύρες που έχουν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαιτέρα σε ζέστη. Εναλλακτικά, το Beer Machine μπορεί να μην καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε σωστά. Ένα απλό διάλυμα χλωρίνης σας προφυλάσσει από απογοητεύσεις.

- Διάφορα άλλα πράγματα μπορεί επίσης να έχουν συμβεί, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Χρησιμοποιήσατε τη μαγιά;  Ήταν το νερό σας καθαρό από την βρύση ή φιλτραρισμένο; Αποφύγετε νερό από πηγάδια και πηγές εκτός και εάν το βράσετε πρώτα ώστε να μην περιέχει βακτήρια. Μήπως αφήσατε το βαρέλι ανοιχτό; Μήπως κάποιο μη απολυμασμένο σκεύος ήρθε σε επαφή με το βαρέλι ή την μπύρα σας;

- Το νερό είναι το κυρίως συστατικό στην μπύρα. Εάν το νερό προέρχεται από πηγάδι ή πηγή, σας συνιστούμε να το βράσετε πρώτα και να το αφήσετε να κρυώσει πριν την ζύμωση. Νερό το οποίο δεν είναι χλωριωμένο περιέχει βακτήρια που επηρεάζουν την ζυθοποιία. Το νερό βρύσης από το δίκτυο υδροδότησης μιας μεγάλης πόλης είναι κατάλληλο, πολλοί όμως χρήστες του Beer Machine προτιμούν φιλτραρισμένο νερό. Αλλοιώσεις στην γεύση όπως ξινίλα μπορεί να οφείλονται σε εισερχόμενα μικρόβια. Τα ίδια τα μικρόβια επηρεάζουν την γεύση. Αλλοιώσεις μπορεί να συμβούν και εξαιτίας του νερού που χρησιμοποιήθηκε. Για παράδειγμα, υπερχλωριωμένο η πολύ αλκαλικό νερό επηρεάζει αρνητικά την γεύση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου το πόσιμο νερό είναι μέτριο, εάν απλά το βράσετε για 5 λεπτά και το αφήσετε να κρυώσει  θα βελτιωθεί.

Παρόλο που υπάρχουν όλες αυτές οι πιθανότητες, οι περισσότεροι χρήστες απολαμβάνουν μια υπέροχη μπύρα από το Beer Machine κάθε φορά που την φτιάχνουν. 

Δρ. Michael J. Lewis, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας.

Ο Δρ Michael Lewis είναι ένας από τους πιο γνωστούς και σεβαστούς ειδικούς σχετικός με την σύγχρονη ζυθοποιία. Καθηγητής στην επιστήμη της ζυθοποιία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Davis για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Δρ Lewis έχει αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος στην βιομηχανία της μικροζυθοποιίας. Ο Δρ Lewis είναι ένας από τους μόλις 100 επιστήμονες στον κόσμο που εξελέγχει  Fellow του Institute of Brewing και βραβεύτηκε το 1985 με το βραβείο του Merit από το Master Brewer’s Association της Αμερικής.

mpyra1

Επικοινωνία

BEER MACHINE HELLAS

T: +30 210 9709751

info@beermachine.gr

Λ.Βουλιαγμένης 255 | 172 37

Δάφνη, Στ.Μετρό